RACE
Hoe kies je een racefiets?
Racefietsen zijn bedoeld om hard en efficiënt te rijden op glad asfalt, ruwe gravelwegen en alles daartussenin. Er zijn echter een paar kenmerken zoals een racestuur, het lichte ontwerp en de smalle(re) banden waarin een racefiets verschilt van zijn trail-georiënteerde neefjes.

Racestuur
Een racestuur is naar beneden gebogen zodat je met je handen bovenop het stuur, onderin de stuurbocht of op de remgrepen kunt rijden. Deze sturen zijn ideaal voor lange of snelle ritten omdat je gemakkelijk je lichaamshouding kunt veranderen voor meer comfort, meer power of meer aerodynamica.
Smallere banden
Traditionele racebanden hebben een lage rolweerstand en je kunt er hard mee door de bocht op verharde wegen. Ze zijn verkrijgbaar in maten tot 28 mm breedte en zijn vaak te vinden op fietsen die een meer racegeoriënteerde geometrie hebben.
Racefietsen met een meer ontspannen of endurance-geometrie hebben vaak bredere banden en de frames hebben ruimte voor banden tot 45 mm breedte. Dat biedt meer comfort, grip en controle op asfalt, gravel en zandwegen.
Welke soort racefietsen zijn er?
Racefietsen zijn grofweg in te delen in vier categorieën: prestatiegerichte racefietsen, elektrische racefietsen, gravel en triatlon. Elk type is bedoeld om zo goed mogelijk aan te sluiten bij jouw doelen. Bij het kiezen van een racefiets moet je goed nadenken over waar je gaat rijden, hoe heuvelachtig het terrein zal zijn en of je een lichte elektrische ondersteuning wilt.
Prestatie gerichte racefietsen
Prestatiegerichte racefietsen zijn gericht op efficiëntie en snelheid tijdens het najagen van KOM’s of in de zwaarste wedstrijden ter wereld.
Elektrische racefietsen
Elektrische racefietsen hebben een natuurlijk aanvoelende ondersteuning waarmee je langer en sneller kunt rijden dan je ooit voor mogelijk hield.
Gravel
Gravelfietsen zijn echte alleskunners waarmee op verschillende soorten wegdek kan worden gereden - van gravel tot verharde weg en zelfs lichte singletracks. Ze hebben veel bandenruimte om bredere, stabielere banden te monteren en ze zijn primair gericht op avontuur want je kunt er allerlei accessoires op monteren zoals tassen, dragers en spatborden. En als je je afvraagt of er nog andere racefietsen zijn waarmee je op gravel kunt rijden, kijk dan zeker naar de Domane.
Triatlonfietsen
Triatlonfietsen zijn gemaakt om PR’s te breken, tegen de klok te racen en zo efficiënt mogelijk te rijden tijdens de zwaarste multisportevenementen. Ze hebben een groot aantal triatlonspecifieke kenmerken zoals een geoptimaliseerde aerodynamica voor lange afstanden, en opslagmogelijkheden voor voeding en drinken tijdens wedstrijden.
Geen idee welke racefiets je moet kiezen?
De constructie en het framemateriaal van een fiets bepalen voor een groot deel de rijervaring. Wij bieden de meeste racefietsen uit onze collectie aan in zowel carbon als aluminium. Afhankelijk van hoe en waar je fietst, kan het ene model beter bij je passen dan het andere.

Carbon
Carbonvezel is een composietmateriaal waarmee complexe vormen kunnen worden gemaakt. Het geeft fietsontwerpers meer flexibiliteit bij het vormgeven van superlichte fietsen. Fietsen van carbon zijn meestal lichter, aerodynamischer en geven een beter rijgevoel. Ze vergen echter ook een hogere mate van nauwkeurigheid en vakmanschap waardoor ze meestal duurder zijn dan hun aluminium tegenhangers.
Aluminium
De aluminium racefietsen van tegenwoordig zitten volgepakt met prestatiegerichte technologie en de frames hebben grotendeels dezelfde karakteristieken als andere framematerialen. Het framemateriaal is duurzaam, betaalbaar en is een uitstekende optie voor rijders die een responsieve en betaalbare fiets willen.
Kies je aandrijfsysteem
Elke racefiets wordt geleverd met een zorgvuldig gekozen combinatie van aandrijfonderdelen (cranks, tandwielen, ketting en derailleur), ook wel aandrijving of aandrijfsysteem genoemd. Net als frames zijn aandrijfsystemen verkrijgbaar in verschillende (kwaliteits)niveaus.
Moet ik kiezen voor elektronisch of mechanisch schakelen?
Elektronisch schakelen biedt een supersnel en hoogwaardig schakelgedrag. Het is nauwkeurig, duurzaam en je kunt er zelfs onder belasting snel mee schakelen. Tegenover de snelheidsvoordelen staat het geringe nadeel dat je af en toe de accu’s van het systeem moet opladen.
Mechanische aandrijvingen zijn buitengewoon betrouwbaar, gebruiksvriendelijk en een rustgevende factor. Ze zijn eenvoudig te onderhouden en het is uitgesloten dat je accu leeg is als je net wil gaan fietsen. Ze houden je aandrijving simpel en zorgeloos.
Kan ik grotere banden om mijn race of gravelfiets leggen?
Maar niet elke buitenband past! Op elk van onze race- en gravelfietsen heeft een maximaal aanbevolen bandenmaat, die je kunt terugvinden in de informatie over elk model.

In de modelinformatie zie je misschien een aanbevolen maximale “zoals gemeten” bandenmaat. Dit betekent dat de bandbreedte gemeten is met de band op de velg en bij de aanbevolen spanning. We raden minstens 4 mm speling aan tussen band en frame voor racefietsen en 6 mm voor gravelfietsen. Deze speling is bepalend voor onze aanbevolen maximale bandenmaat.
A - meet de breedte van de band
B - meet de speling aan de bovenkant
C - meet de speling aan de zijkant
De juiste framemaat bepalen
Het kiezen van de juiste maat racefiets is belangrijk voor het rijplezier. De juiste framemaat zorgt voor meer comfort, controle en een efficiëntere krachtoverdracht.
De juiste zitpositie
Door het stuur en het zadel van de fiets goed af te stellen ten opzichte van de pedalen, kun je krachtiger en soepeler trappen en meer vermogen kwijt op de fiets. Wij bieden een professionele fit-service aan, maar als je geen zin hebt in een professionele fietsmeting, kan de winkel je ook helpen om een comfortabele zitpositie te vinden.
Trek Project One Custom programma
Wil je zelf de perfecte componenten en kleuren uitzoeken, en een racefiets opbouwen die net zo uniek is als jij? De enige beperking is jouw verbeelding

Heb ik een damesfiets nodig?
Al onze racefietsen zijn ontworpen om voor iedereen even goed te functioneren. Dit betekent dat alle rijders, ongeacht geslacht of lichaamsbouw, kunnen kiezen uit elk model dat we aanbieden. Bovendien krijgt iedereen daarmee de zitpositie, het comfort en de prestaties die ze verwachten van onze fietsen. Elke fiets is een damesfiets.
Race-uitrusting - de belangrijkste spullen
Zodra je de perfecte racefiets hebt gevonden, is het tijd om een paar vitale spullen aan te schaffen die elke rijder nodig heeft. Verlichting en een helm zijn extreem belangrijk om dag en nacht zichtbaar te zijn en je hoofd te beschermen. Een bidonhouder en een paar bidons zijn handig om onderweg je dorst te lessen. Andere nuttige zaken zoals een bandenreparatieset en een reserve binnenband geven je een plan B als je onderweg een lekke band krijgt. Gereedschap, een vloerpomp en kettingolie verlengen de levensduur van je onderdelen en houden je banden op spanning.
Racefietskleding
Wielerkleding is speciaal ontworpen om optimaal te presteren op de fiets. Fietsbroeken en bibshorts hebben ingebouwde zemen die het comfort verhogen op de plek waar je lichaam in contact komt met het zadel. Vochtafvoerende materialen houden je lichaam op temperatuur en achterzakken op de fietsshirts geven je snelle toegang tot snacks of andere belangrijke spullen zoals je telefoon of bankpas. Zonnebrillen zijn ook een prima toevoeging aan elke fietsuitrusting. Ze helpen je om de weg beter te zien en beschermen je ogen tegen zon en wind.
Heb je nog meer vragen?
Kom naar de winkel.