MOUNTAINBIKE
Hoe kies je een mountainbike
Wil je graag de trails op, maar weet je niet waar je moet beginnen? Er zijn veel verschillende manieren om offroad te rijden. Wij helpen je graag bij het kiezen van de mountainbike die het best past bij waar en hoe jij offroad wilt gaan rijden. Van traditionele MTB’s tot elektrische modellen en van crosscountry tot downhill, we leggen je precies uit wat je moet weten, zodat je de juiste keuze kunt maken.
Welk type mountainbike is geschikt voor mij?
Voordat je kunt besluiten welke mountainbike het best bij jou past, dien je de vraag te stellen waar en hoe je ermee wilt gaan fietsen. Ga je alleen maar over vloeiende bospaden rijden met je kroost, of wachten er in de buurt rotsachtige, technische trails? Ben je nieuwsgierig naar bikeparks of wil je toptijden realiseren op pittige klimmetjes? Voor elke wens is er een passende optie.
Het terrein waarop je gaat fietsen en de manier waarop je dat doet, zullen bepalen welke bike daar het meest geschikt voor is.
Een woordje over vering
Al snel krijg je te maken met begrippen als ‘hardtail’, ‘full suspension’ en ‘veerweg’. Het zijn termen die verwijzen naar welke vering de mtb heeft. Is er alleen een verende voorvork (hardtail) of heeft de fiets ook vering achteraan (full suspension)? En hoeveel vering dan?



Veerweg
De afstand waarover een verend element ingedrukt kan worden heet de veerweg, en wordt uitgedrukt in millimeters. De hoeveelheid veerweg van een mtb is een indicatie voor het beoogde gebruik ervan. Fietsen met een korte veerweg en hardtails worden gewoonlijk gebruikt op snelle trails. Een langere veerweg komt van pas op moeilijke, steile afdalingen.
Hardtails
Een hardtail is lichter van gewicht en gemakkelijker in onderhoud. Hardtails trappen meestal efficiënter, maar ze hebben geen comfortverhogende schokdemper achteraan die trillingen absorbeert. Op lastige ondergrond zijn ze daarom moeilijker te besturen.
Full Suspension
Bij een full suspension-fiets is zowel de voorkant van de fiets als de achterkant geveerd, wat erg comfortabel is en waardoor je meer controle blijft houden op rotsen en boomwortels. De achtervering helpt om het achterwiel aan de grond te houden zodat je meer grip blijft hebben. In vergelijking met een hardtail trapt een fully minder efficiënt; niet enkel vanwege de beweging die de achterdemper maakt, maar ook vanwege het hogere gewicht van de frameconstructie en de veertechniek.
De verschillende categorieën MTB en waar ze voor bedoeld zijn
Mountainbikes worden in verschillende categorieën ingedeeld op basis van het specifieke terrein waar ze voor zijn ontworpen. Op deze pagina sommen we de verschillende categorieën op en benoemen we welke modellen in welke categorie thuishoren.
CROSS COUNTRY TRAIL ENDURO DOWNHILL ELEKTRISCH FATBIKES

Cross Country
Crosscountry (XC) mountainbikes zijn ontworpen op efficiënte krachtoverbrenging en optimale reactiviteit. Ze wegen minder dan andere types MTB en hebben onderdelen die de snelheid ten goede komen, zoals snelrollende banden en vering met minder veerweg. XC-bikes rijden gemakkelijker bergop maar vergen meer stuurmanskunst in afdalingen. Ze zijn ideaal voor wedstrijden en voor trails zonder al te veel rotsen, wortels en jumps.
Trailmountainbikes
Op een trailbike heb je meer controle als het terrein echt uitdagend wordt, want je zit stabieler. Trailbikes zijn zwaarder dan XC-bikes, maar dankzij de langere veerweg en de bredere banden bieden ze meer tractie en meer comfort. Ze gedragen zich bergop niet zo flitsend als een XC-racer, maar des te zelfzekerder als het bergaf gaat. Een trailbike is een prima keuze om mee te starten, want het is een veelzijdige optie waarvan je op zeer uiteenlopend terrein plezier zult hebben.
Een enduro-bike is een trailbike met meer veerweg, al verschilt het soms van land tot land wat onder ‘enduro’ dan wel ‘trail’ wordt verstaan. Er is dus sprake van een grijze zone, en daarom groeperen we deze twee categorieën samen, zodat je zelf kunt uitmaken welke trailbike jou het beste past: eentje met kortere veerweg, of juist één met meer vering.
Elektrische mountainbikes
Je pedalen extra hard rondmalen met een elektrisch ondersteunde MTB. E-MTB’s zijn uitgerust met een kleine hulpmotor die je ondersteunt bij het trappen, zodat je langer en verder kunt rijden. Ben je een crosscountry-rijder of een trailbiker? Met een e-MTB krijg je simpelweg meer van alles wat je zo leuk vindt aan mountainbiken.
Fatbikes
Met een fatbike kun je beter uit de voeten op losse ondergrond, zoals mul zand of sneeuw. De extra dikke banden bieden veel meer grip en een stabieler stuurgedrag. Ze rijden wat zwaarder dan standaard banden, maar daar krijg je een enorme dosis veelzijdigheid in de plaats voor terug.
Downhill
Gemaakt om de zwaartekracht te tarten. Downhill-bikes zijn er zowel in uitvoeringen met veel veerweg (voor op de allermoeilijkste afdalingen) als in versies met korte veerweg (voor dirtjump- en slopestyle-doeleinden). Wat alle downhill-bikes gemeen hebben, is dat ze niet gemaakt zijn om er veel mee te trappen, maar dat ze vooral moeten worden aangedreven door de wetten van de gravitatie. Een downhill-fiets is geen goede keuze als je niet van plan bent een berglift of een shuttlebus te nemen om bovenaan de trail te geraken.
Welke maat mountainbike heb ik nodig?
Mensen verschillen in lengte en daarom zijn er mountainbikes in verschillende framematen. Kies de maat mountainbike die het beste past bij je lichaamslengte om maximaal comfort en fietsplezier te ervaren.
Welke wielmaat is de beste voor mij?
Het verhaal over MTB-wielmaten is minder ingewikkeld dan het lijkt. Kort gezegd: 29” wielen rollen sneller en ook beter over obstakels; 27.5” wielen rijden wat subtieler. MX-fietsen hebben een 29” voorwiel en een 27.5” achterwiel; bij Smart Wheel Sizing wordt de wielmaat afgestemd op de lichaamslengte van de rijder.
Heb ik een damesmountainbike nodig?
In het verleden zorgde Trek Women’s Specific Design ervoor dat vrouwen een fiets konden kiezen die meteen als gegoten zat. Tegenwoordig worden veel ontwerp-elementen die bedoeld waren voor damesmountainbikes, zoals een lage opstaphoogte en Smart Wheel Sizing, toegepast op fietsen voor elk geslacht. Op die manier kan iederéén ervan profiteren.
De vering van je mountainbike instellen
Moderne mountainbikes hebben een luchtvering die gemakkelijk op maat van de rijder in te stellen is. Leer hoe je in enkele eenvoudige stappen maximaal voordeel haalt uit je full suspension MTB.
Kies je aandrijfsysteem
Elke mountainbike wordt geleverd met een zorgvuldig gekozen combinatie van aandrijfonderdelen (cranks, tandwielen, ketting en derailleur), ook wel aandrijving of aandrijflijn genoemd. Naarmate binnen een bepaalde fietsfamilie het modelnummer hoger wordt, wordt de aandrijflijn lichter en verfijnder, nauwkeuriger en heeft die een groter aantal versnellingen. Aandrijflijnen van een hoger niveau bieden ook meer opties om de ergonomie van het schakelen aan te passen en ze gaan vaak langer mee omdat ze onderhouden kunnen worden in plaats van in zijn geheel vervangen te moeten worden bij slijtage.
XTR is het summum van wat Shimano aan mountainbike-innovatie te bieden heeft. Je vindt XTR op 9.9-niveau. Elke XTR-component is ontwikkeld om jou sneller te maken, van de optimale cassette-vertanding tot en met het gebruik van high-tech materialen zoals titanium. Niet-aflatend testwerk en succesvol gebruik door MTB-profs van wereldklasse bewijzen keer op keer dat XTR zelf ook van wereldklasse is, met lichtgewicht onderdelen die fantastisch presteren.
XT is het befaamde high-performance werkpaard uit de stal van Shimano. Generaties mountainbikers sleten er hun dagen mee en decennia van innovatie gingen eraan vooraf. Te vinden op 9- en 9.8-modellen. Betrouwbaar schakelgedrag. Intuïtief onderhoud. Gegarandeerde duurzaamheid. Welke trail je rijdt, waar dan ook, met de XT-groep heb je alles wat een mountainbiker zich kan wensen.
Essentiële MTB uitrusting
De beste ritten beginnen bij de juiste fietsafstelling: die van je fiets met jóu erop. Wees overal op voorbereid met een fietspomp, rubberplugs en een multitool voor noodreparaties, en ga voor stijl van top tot teen met een helm, schoenen, handschoenen en een heuptasje voor klein gerei en hydratatie.
Klaar voor de rit?
Bekijk de mountainbikes bij ons in de winkel.
Heb je vragen?
Kom naar de winkel voor nog meer deskundig advies.