Fietsmetingen

Het juiste frame

Een fiets moet u goed passen. Dat zit onder andere in de juiste framemaat. Deze zullen wij samen met u bepalen wanneer u bezig bent met de aanschaf van een nieuwe fiets. Toch is ook op eenvoudige wijze zelf te bepalen welke framemaat voor u de juiste is.

Verschillende maten

Damesfietsen zijn veelal verkrijgbaar vanaf maat 49, oplopend tot maat 61. Herenmodellen kunnen standaard variëren van maat 54 tot 65. Deze lengtes staan voor de lengte van de zitbuis van uw fiets. Sommige moderne sportfietsen werken echter met maten als S, M, L en XL. Het belangrijkste is echter dat uw fiets u goed past. Vraag indien nodig daarom altijd advies!

Zelf meten

Wilt u alvorens een bezoek te brengen aan een fietsspeciaalzaak weten wat voor u de juiste framemaat is, volg dan de volgende stappen.

1 Ga zonder schoenen rechtop staan met de voeten parallel en ± 15 cm uit elkaar
 2 Meet de afstand van uw zitvlak tot aan de grond
 3 Uw ideale framehoogte is 2/3 van deze afstand. (voor ATB`s 1/2)
 De juiste afstelling
 Een fiets met het juiste frame is niet voldoende voor een ideale en comfortabele zithouding. Ook de afstelling van zadel en stuur spelen hierbij een belangrijke rol.

Hoogte en helling van het zadel

Uw beenlengte bepaalt op welke hoogte uw zadel eigenlijk moet worden afgesteld. Deze is prima zelf te bepalen aan de hand van de volgende stappen:

1 Ga op het zadel zitten
 2 Zet de hak van één van uw voeten op een pedaal
 3 Draai de crank zodat het pedaal met uw voet zich in de laagste positie bevindt
 4 Uw been moet nu vrijwel gestrekt zijn, met de crank-arm parallel aan de zitbuis
 Veel mensen geven de voorkeur aan een zadel dat horizontaal staat, maar u kunt het natuurlijk een beetje naar voren of achteren laten hellen. Tip: doe aanpassingen met kleine stapjes en niet voor u aan een lange tocht begint!

Hoogte en stand van het stuur

Een goede afstelling van uw stuur bevordert het comfort tijdens het fietsen. Let bij het verstellen echter altijd op de volgende punten:

1 De aanduidingen op de stuurpen voor de maximale hoogte mogen niet zichtbaar zijn
 2 Het stuur moet altijd vrij kunnen bewegen zonder dat rem- of versnellingskabels iets raken of kunnen blijven haken
 3 Let op: soms heeft het afstellen van het stuur invloed op de werking van de remmen! Doe daarom altijd een korte remcontrole voor u weer gaat fietsen.